Formatet skifter den 1. oktober 2017

 

Med DAB+ får du mere af den radio, du holder af.
Fra den 1. oktober sendes alle DAB-kanaler i DAB+-format.
Det sker for at give plads til flere radiokanaler og dermed flere muligheder for at lytte til radio i Danmark.

 

Hvad betyder det for dig?
Langt de fleste DAB-radioer kan allerede nu modtage DAB+, men er din DAB-radio købt før 2012, skal den muligvis udskiftes. Følg nedenstående guide og bliv klar til DAB+.

 

Guide: Sådan finder du ud af, om din DAB-radio er klar til DAB+
Hvis du hører DAB-radio i dag, skal du finde ud af, om din radio kan modtage det nye DAB+-format, der træder i kraft den 1. oktober.

 

 

Hvordan ved jeg om jeg har en DAB-radio?

Første skridt er at finde ud af om din radio er en DAB-radio. Hvis der står DAB eller DAB+ på din radio, har du en DAB-radio. Husk, at se efter i bunden af radioen. Fremgår det ikke, kan du kigge i radioens brugermanual.

Står der DAB+ på din DAB-radio eller er den købt i 2012 eller senere, kan du gå ud fra, at radioen kan modtage DAB+-.

Husk, at selvom du kan modtage DAB+, skal du genindstille din radio den 1. oktober, så du kan modtage de nye kanaler når formatet skifter. Hvis du har problemer med at genindstille din DAB-radio, kan du tjekke mereradio.dk.

 

Hvordan finder jeg ud af, om jeg kan modtage DAB+?

Står der ikke DAB+, eller er din DAB-radio købt før 2012, kan du tage DAB+-testen:

Først skal du genindstille din DAB-radio. Du genindstiller din radio ved at trykke på autotune/scan eller lignende i 5-7 sekunder. Radioen skal herefter gå i gang med at scanne sendenettet for informationer og genindstiller så sig selv med de nye informationer. Hvis du har problemer, skal du kigge i din manual eller kontakte forhandleren, hvor du har købt din DAB-radio.

Hvis du herefter kan finde og høre DR’s regionale P4-kanaler på din DAB-radio, lytter du allerede til DAB+. Disse kanaler kan nemlig kun høres på en DAB-radio, der kan modtage DAB+.

Hvis du har problemer med at genindstille din DAB-radio, kan du tjekke mereradio.dkHvad gør jeg, hvis jeg ikke kan modtage DAB+?

Hvis din DAB-radio ikke kan modtage DAB+, kan du ikke høre DAB-radio efter 1. oktober.

DAB+-radio er dog blot en af flere måder, du kan lytte til digital radio på. Du kan sikre, at du kan lytte til digital radio efter 1. oktober ved at benytte en af følgende muligheder:

- Skifte til en DAB+-radio

- Via internettet på din computer

- På tablet eller smartphone – enten i din browser eller via apps

- På nogle fjernsyn har du også mulighed for at lytte til digital radio.
  Dette afhænger af dit fjernsyn og din tv-udbyder

 

Husk at genindstille din radio

Selvom du er klar til DAB+, skal du alligevel genindstille din radio efter 1. oktober for at lytte til DAB-radio. Du genindstiller din radio ved at trykke på autotune/scan eller lignende i 5-7 sekunder. Radioen skal herefter gå i gang med at scanne sendenettet for informationer og genindstiller så sig selv med de nye informationer. Hvis du har problemer, skal du kigge i din manual eller kontakte forhandleren, hvor du har købt din DAB-radio.

 

 

 

Spørgsmål og svar

Herunder har vi listet de mest almindelige spørgsmål og svar vedrørende digital radio og DAB+.

 

DAB/DAB+

 

Er min radio klar til DAB+?

Langt de fleste DAB-radioer kan allerede nu modtage DAB+. Siden 2012 har alle DAB-radioer, som er solgt i danske butikker kunne modtage DAB+. Men er din DAB-radio købt før 2012, skal den muligvis udskiftes. Første skridt er at finde ud af, om din radio er en DAB-radio. Det gør du ved at kigge efter, om der står DAB eller DAB+ på din radio. Husk også at se efter i bunden af radioen. Fremgår det ikke, kan du kigge i radioens brugermanual.

Står der DAB+ på din DAB-radio eller er den købt i 2012 eller senere, er du klar til DAB+.

Hvis din radio er en DAB-radio, men du er i tvivl om den kan modtage DAB+, kan du tage denne DAB+-guide.

 

Hvorfor kommer der et formatskifte?

DAB+ er efterfølgeren til DAB. Den nyere DAB+-teknologi giver plads til flere kanaler på sendenettet og dermed mulighed for at, der kan komme flere radiokanaler i Danmark. Det nye DAB+-format giver mulighed for omkring 18 nye landsdækkende kommercielle kanaler samt en lang række regionale kanaler. En del af de regionale kanaler sender allerede i dag på DAB+, og fra den 1. oktober vil alle landsdækkende kanaler, der i dag sendes på DAB, blive sendt på DAB+. Du kan se en oversigt over kanalerne her.

 

Hvad er DAB+? Og hvad er fordelene ved DAB+?

"DAB" er en forkortelse for "Digital Audio Broadcasting" og er en digital teknologi til at sende radio med på forskellige frekvenser. DAB+ er efterfølgeren til DAB. Den nyere DAB+- teknologi giver plads til flere DAB-kanaler på sendenettet og dermed mulighed for at lytte til endnu flere kanaler i Danmark – både landsdækkende og regionale.

Formatskiftet fra DAB til DAB+ sker den 1. oktober 2017. Efter denne dato vil du kun kunne lytte til DAB-kanaler, hvis du har en radio, der kan modtage DAB+.

 

Jeg har en DAB+-radio. Skal jeg alligevel foretage mig noget efter formatskiftet til DAB+ den 1. oktober?

Når radiostationerne tilføjer kanaler, giver eksisterende kanaler nye navne eller lukker kanaler ned, skal du genindstille din DAB-radio for at være sikker på, at din radio er opdateret med de nyeste informationer. Det gør du ved at trykke på retune/tune/scan/rescan eller lignende på din radio i 5-7 sekunder. Radioen skal herefter gå i gang med at scanne sendenettet for informationer igen, tage disse ned, og genindstiller så sig selv igen med de nye informationer og kanaler. Hvis du efter at have genindstillet radioen stadig har problemer, så tjek punktet: ”Jeg har genindstillet min DAB+-radio, men kan stadig ikke modtage DAB+-kanalerne?”, kig i manualen til din radio eller kontakt forhandleren, hvor du har købt din radio.

 

Hvorfor kan jeg ikke høre P4 på min gamle DAB-radio?

Årsagen kan muligvis være, at din radio ikke kan modtage DAB+. For at modtage P4’s regionale kanaler skal du have en radio, der kan modtage DAB+. Det kan dog også være, at du ikke har genindstillet din radio, da P4 i 2015 skiftede til DAB+-formatet. Så for en sikkerheds skyld er det en god idé at genindstille din DAB-radio, inden du foretager dig yderligere.

 

Udsendes der flere oplysninger med DAB end FM?

I første omgang skal du regne med at finde oplysninger som kanalnavn, programnavn og informationer om den musik, der sendes, i DAB-radioens display.

 

Jeg kan ikke modtage de nye DAB+-kanaler, og de gamle kanaler står stadig i displayet på min DAB-radio?

Når radiostationerne tilføjer kanaler, giver eksisterende kanaler nye navne eller lukker kanaler ned, skal du genindstille din DAB-radio for at være sikker på, at din radio er opdateret med de nyeste informationer. Det gør du ved at trykke på retune/tune/scan/rescan eller lignende på din radio i 5-7 sekunder. Radioen skal herefter gå i gang med at scanne sendenettet for informationer igen, tage disse ned, og genindstiller så sig selv igen med de nye informationer. Hvis du efter at have genindstillet radioen stadig har problemer, så tjek punktet: ”Jeg har genindstillet min DAB+-radio, men kan stadig ikke modtage DAB+-kanalerne?”, kig i manualen til din radio eller kontakt forhandleren, hvor du har købt din radio.

 

Jeg har genindstillet min DAB+-radio, men kan stadig ikke modtage de regionale P4-kanaler?

I nogle situationer efter omlægninger af DAB-kanaler, skal din radio ikke blot retunes/genindstilles, men starte helt forfra for, at de "gamle" kanaler forsvinder. En af metoderne er, at man tager strømmen helt væk fra radioen og lader den stå i 5-10 minutter, og derefter starter den op i igen. Hvis dette ikke virker, bør du kigge i radioens manual. Den funktion, du leder efter hedder typisk "gendan fabriksindstillinger", "restore factory settings" eller bare "restore". Hvis du har problemer, skal du kontakte forhandleren, hvor du har købt din radio eller producenten af din radio.

 

Jeg kan kun høre nogle af DAB-kanalerne?

Når radiostationerne tilføjer kanaler, giver eksisterende kanaler nye navne eller lukker kanaler ned, skal du genindstille din DAB-radio for at være sikker på, at din radio er opdateret med de nyeste informationer. Det gør du ved at trykke på retune/tune/scan/rescan eller lignende på din radio i 5-7 sekunder. Sørg også for optimale antenneforhold. Oplever du stadig problemer, så kontakt din lokale forhandler.

 

Der er spørgsmålstegn ved flere kanalnavne på min radios display?

Når radiostationerne tilføjer kanaler, giver eksisterende kanaler nye navne eller lukker kanaler ned, skal du genindstille din DAB-radio for at være sikker på, at din radio er opdateret med de nyeste informationer. Det gør du ved at trykke på retune/tune/scan/rescan eller lignende på din radio i 5-7 sekunder. Sørg også for optimale antenneforhold. Oplever du stadig problemer, så kontakt din lokale forhandler.

 

Bor jeg for langt væk fra en DAB-sender?

Indtast din adresse her [link: http://www.dr.dk/Temaer/digitalradio/artikler/20110315104649.htm] og tjek dækningen i dit område. Det skal bemærkes, at du nogle steder kan opleve at radioen er død, også i de grønne zoner, hvorimod du omvendt også kan komme ud for en god dækning i yderområderne (Gul/Orange). Det skyldes primært, at den matematiske beregning ikke kan tage højde for helt lokale forhold, og bygningers dæmpning varierer meget.

 

Hvilke kanaler sender allerede nu i DAB+-format?

P4’s regionale kanaler sendes allerede i DAB+-format over hele landet. Herudover sender en lang række regionale kanaler ligeledes i DAB+. Du kan derfor undersøge om din radio er klar til DAB+ ved at tjekke om du kan høre DR’s regionale P4-kanaler på din DAB-radio. Disse kanaler kan nemlig kun høres på en DAB-radio, der kan modtage DAB+-signalet. Se listen over kanaler på DAB+ her, eller se den fulde guide til, hvordan du og din radio bliver klar til DAB+ her.

 

Mister jeg nogle kanaler med formatskiftet den 1. oktober?

De nuværende DAB-kanaler vil også være på det nye DAB+-format. Herudover vil du også få en række nye kanaler. Den eneste kanal på DAB, som ikke fortsætter på DAB+, er DR’s Nyhedskanal, som udgår efter den 1. oktober.

 

Jeg har en DAB+-radio, men jeg kan ikke lytte til radio efter den 1. oktober. Hvad skal jeg gøre?

Selvom din DAB-radio kan modtage DAB+, skal du alligevel genindstille radioen efter 1. oktober, for at sikre, at du kan lytte til alle de nye kanaler. Det gør du ved at trykke på retune/tune/scan/rescan eller lignende på din radio i 5-7 sekunder. Radioen skal herefter gå i gang med at scanne sendenettet for informationer, tage disse ned, og genindstiller så sig selv med de nye informationer. Hvis du har problemer, skal du kigge i din manual eller kontakte din lokale radioforhandler.


Hvordan ved jeg, om jeg har en DAB- eller DAB+-radio?

Det vil ofte fremgå på din radio, om det er en DAB-radio (husk også at vende bunden i vejret på radioen – af og til står informationerne her). Der vil oftest stå ”DAB” eller ”Digital Audio Broadcasting” og er det en DAB+-radio vil der tilsvarende stå ”DAB+”. Fremgår det ikke på selve din radio, vil dette fremgå i brugervejledningen, som du fik med din radio. Alternativt kan du tage DAB+- testen (lav til hyperlink) eller kontakte den forhandler, hvor du købte din radio.

 

Hvilke kanaler kommer jeg til at kunne høre på DAB+ efter den 1. oktober?

I Danmark kan du i dag lytte til 15 forskellige landsdækkende digitale kanaler, samt en lang række regionale radiostationer. De landsdækkende radiokanaler på DAB+ er efter den 1. oktober 2017 følgende:
P1, P2, P3, P4’s regionale kanaler, P5, P6Beat, P7Mix, P8Jazz og Radio 24Syv.

Herudover kan du lytte til følgende kommercielle kanaler:
NOVA, POP FM, Radio 100, The Voice, Radio Soft og my ROCK.

Udover de landsdækkende kanaler kan du lytte til følgende lokale og regionale kanaler på DAB+. Se en oversigt over alle de lokale radiostationer her (link til kanaloversigten, der opdateres løbende)

 

Hvad skal jeg gøre, hvis min radio ikke kan modtage DAB+?

Hvis din DAB-radio ikke kan modtage DAB+, kan du ikke høre DAB-radio efter 1. oktober. Du kan sikre, at du kan lytte til digital radio efter 1. oktober ved at benytte en af følgende muligheder:

  • Skifte til en DAB+-radio
  • Via internettet på din computer
  • På tablet eller smartphone - enten i din browser eller via apps
  • På nogle fjernsyn har du også mulighed for at lytte til digital radio. Dette afhænger af dit fjernsyn og din tv-udbyder

Hvordan er lydkvaliteten på DAB+-radio?

Du kan i langt de fleste tilfælde regne med, at kvaliteten er som på FM, men helt uden generende støj.

 

Digital radio

 

Hvad er digital radio?

Digital radio betyder, at radiosignalet udsendes digitalt i modsætning til analogt, som er tilfældet med FM-radio. Digital radio er både radio via en DAB-radio eller via internettet, hvor du på computer, tablet, smartphone eller på dit TV kan lytte til digital radio. Du kan også lytte til digital radio i din bil på flere forskellige måder. Med digital radio får du mulighed for at lytte til flere kanaler og mere indhold, ligesom du kan lytte til digital radio hvor du vil, og når du vil. Læs denne guide og bliv klogere på, hvordan du lytter til digital radio.

 

Hvad er fordelene ved digital radio?

Der er mange fordele ved digital radio. Du kan lytte til digital radio fra en DAB-radio, men også fra din smartphone, tablet, computer og fra nogle TV. Det giver mulighed for at høre digital radio på farten – f.eks. i toget, parken eller på løbeturen. Du kan også lytte til digital radio i din bil.

 

Med digital radio via internettet kan du lytte til dit yndlingsprogram, når det passer dig ved at høre radio som podcasts eller lytte til tidligere sendte programmer. Digital radio er derfor mere fleksibelt end FM-radio.   

 

Med digital radio er der samtidig flere muligheder for at lytte til radio. Med DAB+ bliver der fra den 1. oktober plads til flere kanaler, som du kan lytte til fra en DAB-radio. Og hvis du benytter din tablet eller smartphone kan du lytte til radio fra hele verden såvel som fra Danmark – lige når det passer dig. Du får derfor mere radio med digital radio – hvor og hvornår du vil.

 

Det er nemt at bruge digital radio. På en DAB-radio skal du bare trykke på en knap for at lytte til den kanal, du ønsker. Og på telefon eller tablet er der mange forskellige apps, hvor du let kan lytte til dine yndlingsradioprogrammer. De fleste radioudbydere har også hjemmesider, hvor du kan lytte til radio på din computer. Med digital radio sendes lyden digitalt, og derfor slipper du for den støj og svingende lydkvalitet, der indimellem optræder på FM-radio.

 

Bliver der slukket for FM-båndet?

Det er muligt, at der på et tidspunkt slukkes for FM-båndet, men det afhænger af udviklingen. Fra politisk side vil der blive truffet en beslutning om, hvornår der eventuelt skal slukkes for FM-radio, når 50% af radiolytningen i Danmark er digital. Ifølge den politiske aftale vil der tidligst blive slukket to år efter, at det er konstateret, at 50% af lytningen er digital.

 

Hvordan lytter jeg til digital radio?

Du kan høre digital radio på en DAB+-radio, lytte på en computer eller på en smartphone/tablet. Vil du lytte til digital radio på din computer, kan du gøre det direkte fra radiostationens hjemmeside. Vil du lytte til digital radio på en smartphone/tablet, tilbyder de fleste radiostationer en gratis app, som kan hentes i både App Store og Google Play. Du kan også lytte til digital radio via dit smart-tv eller fra en digital bilradio. Læs denne guide, og bliv endnu klogere på, hvordan du lytter til digital radio.

 

Hvad koster en almindelig digital radio?

De fleste digitale radioer på markedet i dag er såkaldte "køkkenradioer". Prisen på en DAB+-radio starter fra cirka 3-400 kroner og opefter. Der findes også en del mini-anlæg og stereoanlæg, der er noget dyrere. Det er også muligt at købe såkaldte adaptere til eksisterende stereoanlæg og til bilradioer. Vær dog opmærksom på antenneforhold og omkostninger hertil. Det er en god idé at købe en radio, der kan modtage alle typer radio sendt på FM/DAB+ samt eventuelt Wi-Fi (internetradio). På denne måde har du alle muligheder for at lytte til digital radio. Tal under alle omstændigheder med din lokale radioforhandler.

 

Er det svært at betjene en digital radio?

Bestemt ikke. Du skal første gang, du tænder, bede radioen om at søge efter DAB-sendere i dit område, hvorefter den viser navnene på alle de udsendte kanaler. Herefter vælger du blot den kanal, du vil lytte til.

 

Forsvinder FM-kanalerne på en digital radio?

Nej, langt de fleste moderne DAB-radioer kan også modtage FM. Du bør dog stadigvæk sikre dig, at FM-delen i radioen har god følsomhed, hvis du bor langt fra nærmeste FM-sender. Der er ikke plads til flere nye radiokanaler på FM-båndet i Danmark – mens digital radio giver dig langt flere muligheder for at lytte til nye kanaler, hvor og hvornår du vil.

 

Hvor mange kanaler er der på digital radio nu og efter den 1. oktober?

I Danmark kan du lige nu lytte til 15 forskellige landsdækkende digitale kanaler på DAB+, samt en lang række regionale radiostationer. Der vil ligeledes løbende komme nye digitale radiokanaler efter den 1. oktober 2017. Kanalerne er radiokanaler, som du kender det fra FM, der er bare flere af dem. Du kan se den fulde oversigt over DAB+-radiokanaler på (indsæt link til kanaloversigt). Herudover kan du med internetradio via din computer, smartphone eller tablet ligeledes lytte til en masse digitale radiokanaler fra både Danmark og udlandet. Disse kan dog kun høres via internettet eller internetopkoblede digitale radioer.

 

Er der digitale radiosignaler på mit antennestik derhjemme?

Flere større kabeludbydere og antenneforeninger har DAB+-kanaler inkluderet i kabelpakken. Tal med din kabel-tv-udbyder eller fællesantenneforening om det. Har du et smart-tv med internetopkobling eller tilkoblet Google Chromecast, Apple TV eller lignende til dit TV, kan du ligeledes lytte til digital radio gennem apps på dit fjernsyn.

 

Virker en udenlandsk digital radio herhjemme?

Nogle gør, andre gør ikke. Det er altid en god ide at købe radioen i Danmark for at være sikker. Hvis du overvejer at købe en DAB-radio i udlandet, skal du sikre dig, at radioen kan modtage på 13B. Det bør fremgå af specifikationerne for radioen.

 

Hvor kan jeg få svar på andre spørgsmål?

Hos din lokale forhandler eller radioproducent.

 

 

Digital radio i bilen

 

Kan jeg høre digital radio i min bil?

Ja. Flere bilmærker på markedet har allerede digital radio som standardudstyr i deres nye modeller, eller tilbyder at eftermontere en digital radio. Du kan også lytte til digital radio i bilen ved hjælp af en DAB-adapter. Det er en lille anordning, som modtager DAB-signalet og videresender det trådløst på FM-båndet til din gamle FM-bilradio. Det eneste, du behøver, er strøm fra cigarettænderen og en DAB-antenne. Du kan ligeledes høre digital radio i bilen, hvis din bil har AUX-indgang. Hvis bilen har en moderne cd-afspiller, er der god chance for, at der også er en AUX-lydindgang. For moderne biler med integreret cd-afspiller i instrumentbrættet kan AUX-porten i visse tilfælde sidde mellem forsæderne eller ved handskerummet.

En sidste måde at høre digital radio i bilen er via en USB-indgang, som er koblet til bilens digitale infotainment-system. Denne skal desuden understøtte Android Auto og/eller Apple CarPlay – afhængig af styresystemet på din telefon. Android Auto og Apple CarPlay tillader dig så at styre din smartphone fra instrumentbrættet i din bil enten via touch-screen, stemmestyring eller kontrolknapper på rattet. Tag evt. kontakt til din bilforhandler eller dit lokale værksted for yderligere information om muligheder for digital radio i bilen. Alternativ kan du læse denne guide, som gøre dig klogere på, hvordan du bl.a. lytter til digital radio i bilen.

 

Kan min digitale bilradio selv skifte til FM?

Hvis du kommer uden for rækkevidde af en DAB-sender, vil nogle radioer af sig selv kunne skifte til en tilsvarende FM-station.